Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri

Kritik ve değerli varlıklarınızı korumanız gerekiyorsa temiz gazlı söndürme sistemleri tercih edilmelidir. Temiz gazlı söndürme sistemleri, yangın durumunda maliyetinin yüksek olacağı yerlerde kullanılmaktadır. Oda bütünlüğü, bu sistemler için önemli bir kriterdir ve sağlanmalıdır. Korumalı muhafaza içindeki ekipmanlar yangın durumunda asla zarar görmez ve deşarj sonrasında ekipmanı kullanmaya devam edebilirsiniz. Tasarım standartları NFPA2001, EN15004 ve ISO14520’dir. UL, FM, LPCB, VdS gibi uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilmiş sistem sertifikası, temiz gazlı söndürme sistemleri kullanılırken çok önemlidir.

Temiz gazlı söndürme sistemleri için kullanılan kimyasal Gazlar, laboratuvarlarda icat edilen kimyasal maddelerdir. En bilinen türleri HFC-227ea (FM-200), HFC-125 ve FK-5-1-12’dir (Novec1230).

  • HFC-227ea (FM-200®)

HFC-227ea, en çok bilinen ve kullanılan temiz gazlı söndürme sistemleri türüdür ve hidroflorokarbon ailesine aittir. DuPont tarafından icat edilmiş ve FM-200® olarak adlandırılmıştır. HFC-227ea sıvı olarak depolanır ve silindir içinde nitrojen ile basınçlandırılır. Boşalma süresi 6 ila 10 saniyedir. Madde nozulda gaz formuna dönüşür ve en az 10 dakika odada tutulmalıdır.

  • HFC-125

Halon1301 gazı 90’lı yılların ortalarına kadar yangın söndürme sistemlerinde en çok kullanılan gazdı. Ancak Halon1301 1994’te yasaklandı ve alternatif olarak HFC-125 DuPont tarafından icat edildi. HFC-125’in avantajı Halon1301 ile aynı altyapıyı kullanmasıdır, bu nedenle borulamada herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur. HFC-125, sıvı olarak depolanır ve silindir içerisinde nitrojen ile basınçlandırılır. Boşalma süresi 6 ila 10 saniyedir. Madde nozulda gaz formuna dönüşür ve en az 10 dakika odada tutulmalıdır.

  • FK-5-1-12 (Novec1230®)

FK-5-1-12 veya Novec1230® olarak bilinen ticari marka adı, florlu keton kimyasal ailesine aittir. FK-5-1-12 çok düşük GSYİH değerine sahiptir. FK-5-1-12 sıvı olarak depolanır ve silindir içerisinde nitrojen ile basınçlandırılır. Boşalma süresi 6 ila 10 saniyedir. Madde nozulda gaz formuna dönüşür ve en az 10 dakika odada tutulmalıdır.

Tüm sistemlerin artıları ve eksileri olsa da, temiz maddeler en az bakım gerektiren yangın söndürme sistemlerinden biridir. Temiz maddeli bir yangın söndürme sistemi uygulamanın faydalarından sadece birkaçı şunlardır:

Güvenlik: Temiz maddeler toksik değildir ve aşındırıcı değildir. Bu, insanların bulunduğu ortamlarda kullanım için güvenli oldukları anlamına gelir.

İlişkili Hasar Yok: Temiz maddeli yangın söndürme sistemleri su veya toz kullanmadığından herhangi bir hasara neden olmaz. Hassas teknoloji, elektronik ve yüksek değerli varlıklara sahip uygulamalarda kullanımları güvenlidir.

Temizleme Yok: Temiz gazlar kalıntı bırakmaz. Bu, sisteminiz boşaldıktan sonra kapsamlı temizlik konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.

Minimum Kesinti Süresi: Hasar ve temizleme olmadan, işinizi tekrar yoluna koymanız kolaydır.

Hızlı Etkili: Temiz gazlı sistemleri saniyeler içinde harekete geçer. Yangınları etkili bir şekilde söndürdükleri için çoğu yangın hasarı küçük bir alanla sınırlandırılmalıdır.

Başlıca uygulama alanları;

  • Veri Merkezleri

  • Sunucu Odaları

  • Akü ve UPS Odaları

  • Elektrik Odaları

  • Dolap Odaları

  • Transformatörler

  • Jeneratörler

Daha fazla bilgi için tasarım mühendisimiz ile irtibat kurabilirsiniz.

İletişim