Yangın Durdurucu Sistemler
Yangından korunma, büyük ölçüde kentleşme nedeniyle günümüz inşaat endüstrisinin giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. Ne kadar yoğun ortamlarda yaşarsak, hayatı tehdit eden bir yangının hızla yayılma riski o kadar yüksek olur. Binaların ve yapıların bu yakın tehdide karşı korunmaya ihtiyacı var. Entegre, pasif yangın korumasının tutarlı kullanımı, bu riski en aza indirmenin ve insanların hayatlarını, mallarını ve çevreyi korumanın en etkili yoludur.
![Picture3](https://www.kaes.com.tr/wp-content/uploads/2022/10/Picture3-1.jpg)
Modern bina çerçeveleri hem yatay hem de dikey yönlerde kablolar, borular ve havalandırma kanalları dahil olmak üzere çok sayıda kamu hizmeti ve ağ hizmeti ile serpiştirilmiştir ve bu da duvarların ve zeminlerin çoğundan sayısız geçişe neden olur. Bu geçişlerin her biri ve farklı bina yapıları, elemanları ve alanları arasındaki her bir bağlantı, potansiyel olarak alevlerin, ısının ve zehirli dumanın bitişik odalara ve alanlara yayılması için bir geçittir ve bu da yangının kontrolsüz yayılmasına neden olabilir.
Pasif yangın korumasının devreye girdiği yer burasıdır. Sprinkler gibi aktif yangın koruma sistemleri yangınları söndürebilirken, pasif yangın koruma, yangının yayılmasını önlemek ve hasarı en aza indirmek ve daha da önemlisi diğer alanlardaki insanlara güvenli bir şekilde tahliye için zaman tanımak için yangını tanımlanmış bölmelerde tutmak için tasarlanmıştır. Bir yangın durumunda, ısı ve duman duvarlar ve zeminlerdeki geçişler ve derzler yoluyla yayılarak hasara neden olur, insanları tehlikeye atar ve potansiyel olarak kaçış yollarını da engeller.
Yangın durdurucu sistemlerin özellikleri şunlardır:
- Yangını çıkış bölgesinde tek bir bölmede tutarak yangının yayılmasını sınırlar.
- Zehirli gaz ve siyah dumanın yayılmasını yavaşlatarak insanlara daha güvenli bir şekilde kaçmaları için daha fazla zaman tanır.
- Yangın olayları sırasında insanlar için hayati bir kaçış süresi sağlar.
- Kaçış yollarını, bina yapısını ve kritik yapı elemanlarını korur.
- Yangından sonra yeniden inşa maliyetlerini en aza indirir.
- Sahiplerin yerleşik varlıklarını korur.
Başlıca uygulama alanları;
Yatay ve Düşey Boruları
Yatay veya Düşey Kablo Geçişleri
Yatay ve Düşey Şaftlar
Duvar, Zemin veya Tavan Açıklıkları
Cephe İzolasyonları
Yangın Zonu Planlaması
Bölümler Arası Yalıtılmış Duvarlar oluşturulması
Acil Durum Tahliye ve Kaçış Koridorları
Çelik veya Betonarme Taşıyıcı Sistemlerin Kaplanması
Havalandırma Kanal Geçişleri ve Kanallarının Kaplanması